Mammográfia

A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésben fontos szerepet játszanak a vizsgálatok (emlő ultrahang, mammográfia), de első és elengedhetetlen része az önvizsgálat.
A leghatékonyabb szűrővizsgálat a komplex emlővizsgálat, mely során az emlőkről mammográfiás és ultrahangos vizsgálat, továbbá a radiológus szakorvos által végzett fizikális, tapintásos vizsgálat történik ugyanazon alkalommal, egy időben, egy helyen. Panaszmentes esetben 35 éves kortól évente emlőultrahang, 40 éves kortól pedig komplex emlővizsgálat (mammográfia + emlőultrahang + fizikális vizsgálat) javasolt. Panaszok, vagy önvizsgálat során észlelt eltérés esetén pedig mielőbbi vizsgálat javasolt életkortól függetlenül.

35 éves kor előtt általában azért nem készítenek a mellről mammográfiás felvételt, mert az emlő szövete ebben az életkorban még olyan sűrű, hogy a róla készített kép diagnosztikailag kevéssé értékelhető. Panasz esetén ilyen korban először ultrahangos vizsgálatot végeznek, majd a látottak alapján az orvos dönti el, hogy szükség van-e a mammográfiás felvételre. Bár a különböző országokban eltérőek az ajánlások, általában 40 éves kortól javasolják a mammográfiás vizsgálaton történő részvételt. A radiológus szakorvos a leletben ajánlást tesz a következő mammográfiás vizsgálat időpontjára. Általánosságban igaz, hogy panaszmentes esetben 1-1,5 évente célszerű elvégeztetni, hogy az emlő egy esetleges rosszindulatú elváltozására még időben fény derülhessen.

A mammográfia a mell radiológiai vizsgálata: ez egy speciális röntgenvizsgálat, amelynek segítségével időben felfedezhetők a mell rosszindulatú daganatos elváltozásai. A mammográfia során alkalmazott röntgensugárzás a hagyományos röntgensugárnál jóval energiaszegényebb (lágysugár) - ez teszi lehetővé a puha mellszövet képi megjelenítését. Az emlőkről két irányból két-két röntgenfelvétel készül: egyszer felülről lefelé és egyszer ferdén. Az expozíciós idő a mellszövet esetében másodpercnyi nagyságrendű, ezért a páciensnek mozdulatlannak kell maradnia a felvételek készítése közben, különben életlen képet kapunk. A mozdulatlanságot biztosítandó, és azért, hogy a sűrű emlőszövet a sugarak számára átjárhatóbb legyen, a kúp alakú mellet két plexilemez közé helyezzük, így kisebb sugármennyiség is elegendő a vizsgálathoz.

A legjobb felvétel a mellszövetről a menstruáció után egy héttel - tíz nappal készíthető. Ilyenkor a leglágyabb a mell, így a legkevesebb kellemetlenség, és a legkisebb sugárterhelés mellett a legjobb minőségű felvétel nyerhető. Ha időpontot egyeztetünk a mammográfiás vizsgálatra, érdemes ezt is figyelembe venni.