Elektrokoaguláció

Elektromos sebészeti beavatkozások (elektrokoaguláció)

Rövid ismertetés:

A kezelés során egy nagy frekvenciájú, nagy feszültségű áramot fejlesztő diatermiás készüléket használunk, amelyhez különböző méretű és alakú koaguláló fejek illeszthetők a leégetendő elváltozás jellegétől függően. Az áram sűrűsége ezen illesztékek legkiemelkedőbb részén koncentrálódik. A beteg valamelyik végtagjára nagy felületű inaktív pólust kell felhelyezni.

A kezelt területen 100-150 Celsius fokos hő képződik, amely az adott elváltozást roncsolja. Az illeszték alakjától függően ezzel a módszerrel vághatunk vagy rétegről rétegre roncsolhatunk. Az eljárás során az érintett erek is koagulálódnak- összeégetődnek- így vérzés nem várható. Az elektrokoaguláció égési fájdalommal jár, ezért helyi érzéstelenítő injekció mindig javasolt. Az égetés során a szaru égéséből fakadóan füst és égett szag keletkezik. A jobb tájékozódás érdekében e kezelt bőrfelületet időnként meg kell tisztítani, azaz az égett szövetet eltávolítani.

A kezelések után, kiváló heggyógyulásra számíthatunk a legtöbb esetben.

Az eljárás során elroncsolt szövetek szövettani vizsgálatra alkalmatlanok. A levágott képletek ugyan vizsgálhatók szövettani módszerekkel, de az már nem állapítható meg, hogy az eltávolítás az épben történt-e? Emiatt az elektrokoaguláció rosszindulatú bőrelváltozások eltávolítására nem javasolható! A minél szebb sebgyógyulás érdekében a kezelést célszerű a nem napsütéses hónapokban végezni akkor, ha kozmetológiai jellegű a panasz.

Utókezelés:

A kezelt bőrfelületet úgy kell tekinteni, mintha égési sérülést szenvedett volna. Az égetés után hámosító kenőcsös kötést helyezünk fel, amit a beteg otthonában a pörk leeséséig naponta cserél.

Milyen betegségekben javasolható az elektrokoagulációs kezelés?

Az elektrokoaguláció kiválóan alkalmas vírusos szemölcsök, nemi szervek vírusos növedékeinek, egyéb jóindulatú bőrnövedékeknek (pl. fibroma pendulum, seborrhoeás keratozis, a szemhéj sárgás elváltozásainak-xanthelasma palpebrarum, bizonyos éreredetű elváltozások- haemangiomák, póknaevusok...) eltávolítására. A leégetendő elváltozást minden esetben dermatoscoppal, azaz bőrmikroszkóppal meg kell vizsgálni. Anyajegyek eltávolítása ezzel a módszerrel nem ajánlott.