Kardiológia

EKG
A szív vizsgálatára alkalmas műszeres eljárás, a szív elektromos tevékenységének vizsgálata. Tájékoztatást ad a szív ritmusáról, a szívben történő ingerület képzéséről, az ingerület vezetéséről, és ezek zavarairól. Az EKG alkalmas a szív saját ereinek közvetett vizsgálatára, friss és lezajlott keringési zavarok kimutatására. Megítélhető a szívizom állapota, gyulladások, izomelfajulások, megvastagodások, hegek mutathatók ki.

Holter vizsgálat:
A Holter, vagy más néven 24 órás EKG vizsgálat ezen időre felhelyezett hordozható EKG készülékkel történik és alkalmas a szív működésének 24 órán át történő vizsgálatára különösen különböző ritmuszavarok, vérkeringési zavarok kimutatására. Az EKG felvétel általában mindösszesen 10 - 20 másodpercet rögzít. Ez a nap huszonnégy órájának tört része. A legtöbb ritmuszavar azonban időszakosan jelentkezik, így gyakran előfordul, hogy nem látható az EKG felvételen. Ezért kell alkalmazni Holter vizsgálatot Ez a rendszer 24 óráig az összes szívütést rögzíti, amit számítógépes rendszer segítségével értékelünk. Hasonló módon válik értékelhetővé, ha a nap folyamán bármikor koronária artéria szűkület talaján vérellátási zavar lép fel (angina). A vizsgálat alkalmas a terápiás eredmények ellenőrzésére is. A Medconnexus Gyógyászati Központban a piacvezető svájci "SCHILLER" cég kardiológiai diagnosztikus berendezéseit alkalmazzuk a napi gyakorlat során.

24 órás vérnyomás monitor (ABPM) vizsgálat:
24 órára felhelyezett automata vérnyomásmérő készülékkel történik. Ez egy hordozható elektromos vérnyomásmérő készülék, amit a beteg nyakába akasztunk, és egy felkarra helyezett mandzsetta segítségével automatikusan, az előre beprogramozott időben, nappal és éjszaka megméri a vérnyomást és számolja a szívverést (pulzust). A vizsgálat alkalmas a vérnyomás és pulzus értékek 24 órán át történő folyamatos rögzítésére, ami a magas vérnyomás kivizsgálásához, a kezelés beállításához szükséges. A vérnyomás értéke nem állandó, a szükségletnek (pl. fizikai, pszichés állapot) megfelelően - bizonyos határok között változik, ezért szükséges alkalmanként a folyamatos mérés. Az így kapott értékekből következtetni lehet számos olyan körülményre, ami az egyszeri méréseknél rejtve maradnak.

Kerékpár terheléses vizsgálat:
Az ergometria folyamatosan, egyre nehezebben hajtható kerékpáron végzett EKG vizsgálat. Alkalmas a szív funkcionális állapotának felmérésére, a szív koszorúereinek vizsgálatára, valamint bizonyos ritmuszavarok vizsgálatára. A mellkasi fájdalom (angina) oka a szív koszorúereinek szűkülete. Gyakran a nyugalomban készített EKG-n eltérést nem látunk, de terhelés közben megjelennek a koszorúerek keringés zavarának jelei. Bizonyos ritmuszavarok is csak növekvő terhelés közben jelennek meg, vagy éppen tűnnek el. A vizsgálat alapján fontos következtetések vonhatók le, és a kezelés ennek megfelelően állítható be. A szív funkcionális állapota mérésének műtétek előtti kivizsgálásban van szerepe.