Felnőtt diabetológiai magánrendelés


Dr Soós Zsuzsanna

Belgyógyászat – Endokrinológia - Diabetológia magánrendelés


A diabetológus szakorvos felméri a cukorbetegség rizikófaktorait, a diabétesz szűrés során diagnosztizálja a betegséget, beállítja a kezelést, és rendszeres kontrollal nyomon követi a pácienseket.
A diabetológia a cukorháztartás zavaraival, illetve megelőzésével (életmódtanácsadás), a már kialakult cukorbetegség kezelésével (beleértve legkorszerűbb gyógyszeres- illetve inzulin kezelést), valamint krónikus szövődményeinek megelőzésével, progresszió lassításával (bőrbetegségek, látásromlás, végtagkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás stb.) foglalkozik.

Milyen esetekben érdemes diabetológushoz fordulni?

 • 45 éves kor felett szűrővizsgálat céljából nőknek és férfiaknak egyaránt
 • Túlsúly és/vagy mozgásszegény életmód esetén
 • Magas vérnyomás, illetve szív-és érrendszeri betegség esetén
 • Magas vérzsír- és koleszterinszint esetén
 • Mozgásszegény életmód
 • Már kialakult cukorbetegség esetén
 • A családban előforduló cukorbetegség esetén
 • Korábbi terhességi diabétesz esetén
 • PCOS esetén (polycystás ovarium szindróma)
 • Diabétesz gyanúja, azaz az alábbi tünetek fellépése esetén:
 • ·kimerültség, fáradság, szédülés, testsúlyingadozás
  ·meddőségi problémák
  ·állandó szomjúság
  ·jó étvágy mellett indokolatlan fogyás
  ·gyakori vizeletürítés
  ·homályos látás
  ·acetonszagú lehelet
  ·visszatérő gombás fertőzések
  ·lassú sebgyógyulás
  ·szexuális működészavarok

  A cukorbetegség típusai

  A cukorbetegség olyan szénhidrát-anyagcserezavar, amelyben az inzulin hormon nem termelődik vagy nem hasznosul sejtszinten, mely elengedhetetlen feltétele a cukor sejtekbe történő bejuttatásához. Enélkül a vércukorszint drámaian megemelkedik, miközben a sejtek cukorra éheznek.

 • Prediabétesz (cukorbetegséget megelőző állapot, ahol a vércukorszint magasabb a normál értéknél)
 • Terhességi diabétesz
 • 1-es típusú cukorbetegség
 • 2-es típusú cukorbetegség

 • 1-es típusú cukorbetegség

  Az 1-es típusú cukorbetegség(inzulinfüggő diabetes) olyan autoimmun betegség, amely érinti egyaránt nőket és férfiakat. A szervezet "megtámadja" a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejteket, ami a sejtek pusztulásához vezet, ezáltal eredményezve abszolút inzulinhiányt. Kezelés alappillére az inzulinterápia.
  Autoimmun eredet lévén nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel (inzulin) és életmóddal kordában tartható, szövődményei megelőzhetők, illetve lassíthatók.
  6 év alatti kisgyermekeknél sem ritka, de többségében 10–16 és 24-35 éves kor között alakul ki.

  Prediabétesz

  A prediabétesz a kettes típusú cukorbetegséget megelőző, még visszafordítható állapot: ilyenkor a vércukorszint magasabb az átlagosnál, de a cukorbetegség diagnózisa még nem állítható fel.
  A prediabétesz egy összefoglaló kifejezés, amelybe az inzulinrezisztencia (IR), az emelkedett éhomi vércukorszint (IFG) és a lecsökkent glükóztolerancia (IGT) tartoznak bele. A prediabétesz kezelésének célja a manifeszt cukorbetegség megelőzése.

  2-es típusú cukorbetegség

  Korunk civilizációs betegségének tekinthetjük. Az elhízottak, túlsúlyosak körében drámain magas az előfordulási aránya, mind a férfiakat, mind a nőket érinti, leggyakrabban 30. életév után jelentkezik. Veszélye abban rejlik, hogy gyakran tünetmentesen évekig rejtve marad, miközben a súlyos szövődmények már kialakulnak (érelmeszesedés, szívinfarktus, stroke, veseelégtelenség, szemészeti probléma), éppen ezért kiszűrése rendkívül fontos feladatunk. A 2-es típusú cukorbetegség esetében a szervezet bár termel inzulint, inzulinrezisztencia miatt (sejtek felszínén lévő receptor hibás működése révén) mégsem tudja kifejteni vércukor- csökkentő hatását. Kezelése éppen ezért súlyosságtól függően életmódterápiával (cukorbeteg diéta, mozgás), korszerű gyógyszeres kezeléssel, esetleg inzulinnal kombinálva visszaszorítható.

  Terhességi diabetesz

  A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz), illetve a vele járó magas vércukorszint a terhesség során jelentkezik, enyhe tünetekkel, vagy akár tünetmentesen, általában a második vagy a harmadik trimeszterben. Terhességi diabéteszről abban az esetben beszélünk, ha a terhesség előtt nem állt fent cukorbetegség és a szülés után ez az állapot megszűnik.
  A betegség oka a várandósság alatt megnövekedett inzulinigény, mely általában azoknál a kismamáknál okoz problémát, akik mozgásszegény életmódot folytatnak, súlyfelesleggel küzdenek, elmúltak 40 évesek vagy genetikailag hajlamosak a cukorbetegség kialakulására. A terhességi diabétesz – mely terhességi cukorbeteg diéta segítségével jól karbantartható –a terhesség után megszűnik, ám mivel növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázat, mindenképpen szükséges szülést követően is rendszeres diabetológiai kontroll.

  A diabetológiai vizsgálat menete

  1. Anamnézis felvétel
  2. Diagnosztikus lépések: laboratóriumi vizsgálat, hasi ultrahang, nyaki erek ultrahangvizsgálata, pajzsmirigyultrahang.
  3. Kezelési terv felálltás, életmód tanácsadás.
  4. Rendszeres kontroll: gyógyulás nyomon követés, kezelési terv szükség szerinti módosítása, szövődmények megelőzése, vagy időben történő észlelése, progresszió megállítása, kezelése.

  Diabetológiai vizsgálat Budapest, 18. kerületben, a Medconnexus Medical Centerben