Csontsűrűség szűrés

Korunk „néma járványa” az osteoporosis, azaz a csontritkulás, mely a szív-és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek mellett a harmadik legjelentősebb népegészségügyi probléma. A csontritkulás súlyos szövődményeket, a kóros és spontán törések kockázatának növekedését okozhatja. A csontsűrűséget – vagyis a csont ásványi anyag tartalmát az ún. oszteodenzitometriás (ODM) készülékek segítségével mérik.

Ez a vizsgálat alkalmas annak megállapítására, hogy fennáll-e a csontritkulás, vagy éppen kialakulóban van-e. A csontritkulás eleinte nem jár fájdalommal, tünetek nélkül zajlik, ezért nagyon nagy a szűrővizsgálat jelentősége, mely készülékünk segítségével gyorsan, egyszerűen, pontosan és röntgensugár mentesen elvégezhető. Rizikótényezők: az alacsony testsúly, a mozgásszegény életmód, helytelen, egyoldalú táplálkozás, túlzott kávé, illetve kólafogyasztás, a dohányzás. Ezek mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a csontritkulás már akár fiatal korban (25-45 évesen) is kialakuljon.

Csontsűrűség mérés csontritkulásban szenvedő betegeknek, nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott. Csonttörésen átesett, klimax körüli életkorban levő nőknek, vagy olyanoknak, akiknek a családjában csontritkulásra visszavezethető törés fordult elő.

A csontsűrűség szűrővizsgálata 50 éves kor fölött mindkét nemnél javasolt csontritkulás rizikófaktorainak fennállásakor pl.: genetikai hajlandóság, magas, vékony testalkat, csontritkulást okozó gyógyszerek (pl. szteroidok) szedése, 1. típusú cukorbetegségben, máj- vagy vesebetegségben, illetve pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknél. Nőknél a menopauza beállta után egy évvel szintén érdemes elvégezni, hogy megállapíthassuk, milyen gyors a csontvesztés.

A pontos diagnózis felállítása után szükség szerint pácienseinket tanácsokkal látjuk el, hogyan tudják állapotuk romlását megállítani, optimális esetben javulás is elérhető.