Anyajegyek

Anyajegyek vizsgálata, kezelés, tanácsadás

Mire ügyeljünk?

Szinte minden embernek van anyajegye a bőrén. Kinek kis barna, nem kiemelkedő formában, kinek barnás, kinek bőrszínű, kiemelkedő növedék képében. Számos különböző anyajegy létezik, de nem minden barnás, kiemelkedő elváltozás anyajegy.

Amennyiben ténylegesen anyajegyről van szó, akkor fontos tudni, hogy milyen változásokra érdemes odafigyelnünk, mikor forduljunk orvoshoz ellenőrzés céljából!

Figyeljük az anyajegy

  • Méretét: növekszik és, ha igen, milyen gyorsan?
  • Színét: változik-e? Nemcsak a sötétebb, de a világosabb színváltás is fontos!
  • Alakját: a szép, szabályos anyajegy kezd-e deformálódni, széli részeken ún. lábakat növeszteni?
  • Sérüléseket: ha megsérül könnyen gyógyul-e? Nem követi-e a sérülést bármely a fentiekben felsorolt változás? Gyulladt, fájdalmas, viszket-e?

Ha az előbb említett változások bármelyikét észleli a beteg, akkor indokolt az orvosi ellenőrzés!

Az anyajegy vizsgálata:

Az anyajegyeket egy dermatoscop nevű műszerrel vizsgáljuk, amellyel láthatóvá válik az anyajegy szabad szemmel nem vizsgálható finom szerkezete, alakja és színe is sokkal pontosabban meghatározható. Pontos méretek meghatározására is alkalmas. A dermatoscopos vizsgálat során egy a képet szerkezetgazdagabbá tevő olajjal bekent objektív szerű műszert helyezünk a beteg bőrére. Ez sem fájdalmat, sem kellemetlenséget nem okoz.

Kezelés:

Amennyiben a szabad szemmel és dermatoscoppal történt vizsgálat során bármely rendellenesség felmerül, akkor indokolt lehet az anyajegy sebészi kimetszése. Semmilyen egyéb anyajegy eltávolítási módszer (leégetés, lekaparás, lézeres eltávolítás stb.) nem korrekt, nem a szakma szabályai szerint való! Az egyéb módon eltávolított anyajegyekről ugyanis nem kapunk pontos szövettani képet, nem tudjuk megállapítani, hogy mi maradt a bőrben és később mire számíthatunk!

Tehát az anyajegy eltávolításának egyetlen helyes formája a sebészi úton történő kimetszés!