Tájékoztatjuk kedves Pácienseinket, hogy egyes fogászati kezelések megkezdéses előtt PCR alapú koronavírusteszt végzése szükséges. A kezelést végző fogorvos egyedileg bírálja el az eseteket és ad tájékoztatást a kezelési terv felállításakor a teszt esetleges szükségességéről.

Porcelán korona

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a legjobb korona is csak akkor tölti be funkcióját, ha az alatta lévő fog egészséges. Tehát csak az esetleges szuvasodás, gyökérkezelés és fogágybetegség gyógyítása után szabad fogpótlásba kezdeni. Az esztétikus és tartós fogpótlások egyik leggyakoribb eleme a "porcelán korona", vagy "porcelán hídtag".

Azonban, amit a köznyelvben legtöbbször "porcelán koronának" neveznek az porcelán leplezésű fémkorona.

Megkülönböztetünk a fémváz szerint:

 • fémkerámia-koronákat
 • titán-koronákat
 • arany koronákat
 • Vannak ugyanakkor a teljesen fémmentes koronák, hidak:

 • tiszta porcelán koronák
 • cirkónium-oxid koronák
 • Fontos, hogy még a fogpótlások tervezésénél fény derüljön az esetleges allergiákra, melyek egyre gyakrabban fordulnak elő. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a legkisebb gyanú esetén, vagy nagyobb pótlások előtt előre gondolva célszerű az allergológiai tesztek elvégzése, hiszen így számos kellemetlenség és többletköltség elkerülhető. A Medconnexus Gyógyászati Központ Bőrgyógyászat-Allergológiai szakrendelésén nemzetközi fogászati tesztsorozatokkal igazoljuk az esetlegesen allergiás reakciókat okozó anyagok mibenlétét. Ezen információk birtokában tudja a fogorvos a fogtechnikai laboratóriummal együtt kiválasztani a beteg számára ideális fogpótlás összetevőit.

  A fémkerámia koronáknál fordulnak elő leggyakrabban allergiás panaszok, a titánnál lényegesen ritkább, és az aranynál, cirkónium-oxidnál és tiszta porcelánnál szinte soha nem találkozunk ilyen panaszokkal.

  A fogpótlások (koronák, hidak) előkészítésénél a legmodernebb kezelőegységeket, és közvetlenül a fogat megvilágító magas fordulatszámú turbinákat, precíziós lenyomatokat használjuk a beteg számára legelőnyösebb módszer (hagyományos vagy vállas előkészítés) szerint. Professzionális fogtechnikai hátterünknek köszönhetően a koronák hidak elkészítése a legrövidebb határidőn belül is megvalósítható.

  A porcelán leplezésű fémkerámia koronákat a stabilitás, gyors határidők, és az előnyös árfekvés jellemzik. A porcelán leplezés elkészítése során tudjuk a meglévő fogszínhez és formához tökéletesen hozzáilleszteni a pótlások formáját és színárnyalatát.

  A titán és aranyvázas koronák hasonló eljárás szerint készülnek, mint a fémkerámia koronák, és ugyanúgy egyénre szabott porcelán leplezést kapnak. Magasabb árfekvésük miatt elsősorban allergiás panaszok esetén ajánljuk.

  A tiszta porcelán (Jacket) koronák kitűnő esztétikai megoldásokat nyújtanak, teljesen fémmentesek ugyanakkor sérülékenyebbek, rövidebb élettartamúak, ezért a frontfogak területére korlátozódik felhasználhatóságuk, rágófogak esetén nem ajánljuk.
  A cirkónium-oxid fogpótlásban történő alkalmazása a technikai újdonságok közé sorolandó, ugyanakkor elegendő ideje van már forgalomban, hogy a technológiai "gyermekbetegségeit" kinőjje. Teljesen fémmentes fogpótlás, magas stabilitás, magas hajlítószilárdság, nagy precizitás és esztétikum jellemzi. Elkészítése során a precíziós lenyomatról computeres módon, egy bonyolult software segítségével készül el a virtuális váz, mely alapján egy speciális laboratóriumban készül el a cirkónium-oxid váz (CAD/CAM eljárás). A Medconnexus Gyógyászati Központban a cirkónium-oxid korona (CAD/CAM) ára talán az egyik legelőnyösebb.