Rákszűrés

Mi a bőrrák?

A bőrrák elnevezés több, klinikai viselkedésben, jellegben és szövettani képben eltérő rosszindulatú bőrdaganatot takar. A bőrrákok típusának meghatározása attól függ, hogy a rák milyen sejtekből indul ki. A leggyakoribb bőrrákok a bőr hámrétegének basalis (alap) sejtsorából kiinduló basaliomák, a spinosus (tüskés) sejtrétegből kiinduló spinaliomák és a pigmentsejtekből kiinduló melanomák. Ezeken kívül számos más, nem rák típusú rosszindulatú bőrdaganat is létezik, mitöbb a daganatok többsége nemcsak a bőrt, hanem a nyálkahártyákat is érinthetik. Egyéb szervek rosszindulatú daganatai áttétet is képezhetnek a bőrben.

Miért fontos a bőrrák szűrése?

Sajnos a bőrrákok száma a magyar lakosság körében és világszerte is növekszik. Általánosan elmondható, hogy 100.000 lakosra Magyarországon 80 basalioma, 10-15 spinalioma és 8-10 melanoma esik évente. A melanomás betegek száma 15-20 évente megduplázódik!

Az esetszám ilyen arányú növekedésének hátterében számos tényező áll, de az öröklött hajlam, a bőrtípus, az életmód, foglalkozás, hobbi mellett első számú rizikótényező a napsugárzás. A basalioma és a spinalioma kialakulásában inkább az egész élet során a bőrt ért napsugárzás összeadódása, míg a melanomák hátterében főleg a gyermekkorban elszenvedett agresszív naphatás lehet.

A basaliomák nem adnak áttétet, helyileg roncsolják a szöveteket. Időben való sebészi kimetszésük teljes gyógyulást eredményez. A spinaliomák adhatnak áttéteket, de, ha időben észreveszik és eltávolítják, akkor kicsi az áttétképződés valószínűsége. A legrettegettebb daganatok közé tartozik a melanoma malignum, amelynek számos altípusa létezik. A daganat típusától is függ annak viselkedése, prognózisa. Ám az időben észlelt, megfelelően kezelt melanomák is gyógyíthatók. Az elhanyagolt, későn észrevett esetek viszont a mai tudásunk szerint menthetetlenek.

A fentiekből is kitűnik, hogy az időben elkezdett kezelés teljes gyógyulást eredményezhet és az esetek túlnyomó többségében utókezelésre sincs szükség. A bőrdaganatok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a belszervi daganatokkal szemben láthatóak, így időben diagnosztizálható a betegség abban az esetben, ha a beteg időben orvoshoz fordul. Ezért fontos tehát a rákszűrés. Az a beteg, akinél egyszer már valamilyen bőrrákot észleltek, huzamosabb ideig gondozásra szorul, ami rendszeres kontroll vizsgálatokat jelent. Ezen vizsgálatok milyensége és gyakorisága daganat típusonként változik. Vannak olyan egyének, akiknek fokozottan oda kell figyelniük a bőr rendszeres ellenőrzésére. Ilyenek pl. a fehér bőrű, sok anyajeggyel rendelkező személyek, azok, akiknek a családjában már fordult elő melanoma, azok, akik sokat napoztak, bőrük többször leégett az életük során. Sok egyéb más rizikótényező is lehet pl. foglalkozási ártalom, sérülések, melyeket ehelyütt részletesen nem sorolunk fel.

Hogyan történik a szűrés?

A szűrés során a teljes bőrfelület és a látható nyálkahártyák vizsgálatára kerül sor. Bármilyen gyanús elváltozást, anyajegyet egy bőrmikroszkópnak is nevezett dermatoscop segítségével tüzetesebben is megvizsgálunk. Szükség esetén a gyanús elváltozásból szövettani mintát veszünk, vagy a bőrelváltozás sebészi kimetszését javasoljuk. A beteg adatait és az észlelt elváltozásokat rögzítjük, így a következő szűrés alkalmával tudunk mihez viszonyítani.