Glycolsavas felületes és mély hámlasztás

Rövid ismertetés:

glyco Manapság a kozmetikumok között az ún. AHA tartalmú termékek slágernek számítanak. Az AHA nem más, mint az Alfa- hidroxy sav angol megfelelőjének (Alpha- hydroxy acid) kezdőbetűiből képzett betűszó. Az Aha-k bizonyos gyümölcsökben és élelmiszerekben fordulnak elő pl. az almasav az almában, a tejsav a tejfölben, a citromsav a citrusfélékben. A glikolsav a cukornádban található. Szerkezetét tekintve a glikolsav a legkisebb méretű és ezért szívódik fel a legjobban az AHA-k közül.

Az AHA-k nemcsak a hám szarurétegében, de mélyebb hámterületeken és a hám alatti ún. irhában vagy dermisben is jótékony szerkezeti változásokat okoznak.

Kis töménységben (10-15%) a szaruréteg sejtjeinek kapcsolódását megszűntetve a halbőrűség (ichtyosis), a pattanásos bőr és egyéb fokozott szarusodással járó betegségek kezelésére használható.

Magasabb koncentrációban (50-70%) a szarusejtek leválását, a hámsejtek szétválását idézik elő ezáltal alkalmassá válva a felületi és mély hámlasztásra.

A kémiai hámlasztás során ilyen magas koncentrációjú savat viszünk fel a bőrre, hogy a hámréteget és a hám alatti irha felső rétegét megsemmisítsük. Gyógyulás után új hámsejtek képződnek, így a bőr simább és fiatalosabb lesz. Az összes AHA közül a legjobb hatékonyságú és legbiztonságosabb a glikolsav. Minden bőrtípusra használható, jól tolerálható és a hámlasztás folyamata a kezelőorvos által jól irányítható. Ugyan előfordulhat az intolerancia és allergia kialakulásának veszélye a glikolsavval szemben, de ez már a hámlasztás előtti előkezelés során alkalmazott alacsony (12%-os) glikolsavas krém használata során kiderül.

Mikor alkalmazhatjuk a glikolsavas hámlasztást?

glycoA glikolsavas mélyhámlasztás kiválóan és biztonságosan alkalmazható több bőrfolyamat, bőrbetegség esetén is. Ezek közé tartoznak a barnás pigmentációval járó és sok nőnek panaszt okozó leggyakrabban terhesség vagy fogamzásgátló tabletták szedése során kialakuló ún. májfoltok és a gyulladásos folyamatok utáni pigmentációk. Pattanásos folyamatok utáni hegek, időskori pigmentfoltok, ráncok, napártalom okozta pörkösödések és az idősebb korban tapasztalható barnás, kiemelkedő bőrelváltozások az ún. seborrhoeás keratozisok ezzel a módszerrel helyrehozhatók.

Mikor ellenjavallt a glikolsavas mélyhámlasztás?

Terhesség és szoptatás idején, herpeszes folyamat, keloid hajlam esetén és Roaccutan nevű gyógyszer szedése idején ill. az azt követő 6 hónapban a kezelést nem ajánljuk.

A kezelés menete:

Az első találkozáskor megbeszélésre kerül a kezelés folyamata, előkészítése.

Otthon a páciens 10 napig szappanmentes arctisztítás után 12%-os glikolsavas krémet használ 10 napig esténként. Ezzel készíti elő a bőrt a mély hámlasztásra. A mély hámlasztás napja előtt a 12%-os glikolsavas krémet már nem kell használni. Az egész előkészítő időszakban a napfény kerülése és fényvédő krém használata javasolt.

A mélyhámlasztást a bőr alapos tisztítása előzi meg. Ezután a 70%-os glikolsavat ecsettel visszük fel a hámlasztandó bőrfelületre. A savat a bőrelváltozás és a beteg bőrtípusának függvényében hagyjuk fenn hosszabb-rövidebb ideig. Az első alkalommal ez általában 3-5 perc, amit a későbbi kezelések során 1-1 perccel növelünk. A megfelelő idő elteltével a savat közömbösítő oldattal lemossuk, majd a bőrt vízzel leöblítjük.

A hámlasztás után a bőrt hidratáló vagy szükség esetén antibiotikus krémmel valamint 100 faktoros fényvédővel kezeljük. Előfordulhat enyhe bőrpír és kisfokú égő érzés, ami rendszerint pár óra alatt megszűnik. A kezeléseket érdemes 6-8 alkalommal megismételni egy hetes szünetekkel. Egy év alatt 2 6-8 kezelésből álló kúra javasolható legalább 6 hónapos szünettel.

Utókezelés:

Fontos, hogy a páciens a hámlasztás után nagyon figyeljen oda a fényvédelemre. Ha a bőrpír lassan szűnne, vagy a hámlasztás mélysége miatt pörk képződne, akkor érdemes egyéb gyógykrémeket is használni.