Tájékoztatjuk kedves Pácienseinket, hogy egyes fogászati kezelések megkezdéses előtt PCR alapú koronavírusteszt végzése szükséges. A kezelést végző fogorvos egyedileg bírálja el az eseteket és ad tájékoztatást a kezelési terv felállításakor a teszt esetleges szükségességéről.

Fogászati CT (CBCT)

A panoráma-röntgen 2 dimenziós képalkotásához képest a fogászati CT 3 dimenziós képalkotása tizedmilliméter pontossággal ábrázolja az állkapcsokat, a bennük elhelyezkedő fogak helyzetét. Ezáltal olyan plusz információkhoz juthatunk (milyen vastag és milyen sűrűségű az állcsont csontszerkezete, környező anatómiai képletek), amelyek szájsebészeti beavatkozások sikeres elvégzéséhez nélkülözhetetlenek.

Hagyományos fogpótlási eljárások (híd, korona) előtt is érdemes elvégeztetni e precíz képalkotói vizsgálatot, hiszen egy fogágybetegségtől (parodontosis) meggyengített (ám a hagyományos röntgennel nem teljesen megítélhető állapotú) fogra felhelyezett híd csak rövid ideig képes ellátni funkcióját, a fogmű hamarosan cserére szorulhat. Ezen kívül egy bonyolultnak ígérkező bölcsességfog eltávolítása előtt (az arcüreg közelsége, közelben futó ideg érintettsége) is ajánlott a kezelés minél biztonságosabb, a lehető legkevesebb kellemetlenséggel történő elvégzéséhez. Ezen vizsgálómódszerrel állkapocs-ízületi problémáktól szenvedő betegek kaphatnak a gyógyulásukhoz szükséges pontos információkat, illetve krónikus arcüreg gyulladás forrása is kimutatható e korszerű technológiával. A fogászati röntgenfelvételekhez a pácienst mindig megfelelő ólomköpennyel látjuk el, és köszönhetően a modern, világszínvonalú berendezéseknek a precíz nagy felbontású felvételekhez is csupán minimális röntgensugár-dózis szükséges.