Klimax

Menopausa, "Változó kor"

Átlagosan a 47-48. életév táján köszönt be a nők többségének életébe a "változó kor". A menopausa hátterében a petefészek hormontermelésének kimerülése és a hormonegyensúly felborulása áll, mely a havi vérzés elmaradásával és változatos tünetekkel járhat:

A menopausa nem betegség, csupán a tünetei kelthetik betegség érzetét.

Az osteoporozis (csontritkulás) a nők életében utolsóként jelentkező menstruációt követő időszakban, különösen az idősebb korban a nők kb. harmadát - ötödét hát-, gerinc-, végtagfájdalmakkal, gerincgörbüléssel, testmagasság csökkenésével, időskori végtagtörésekkel, csigolya összeroppanással, valamint combnyaktöréssel veszélyezteti. Mindkét tünetegyüttes, illetve betegség megelőzhető, és kezelhető. Ma már a gyógyszerek, és egyéb nem hormontartalmú kezelési lehetőségek széles választékával rendelkezünk. A természetes hormontartalmú gyógyszerek - tartós alkalmazása esetén - a változó kor eredményes kezelésén és a csontritkulás megelőzésén túlmenően felére, ötödére csökkentik az időskori szív - és agyi érrendszeri betegségek, az infarktus kockázatát, valamint kedvezően befolyásolják a változó korra jellemző hangulatváltozásokat is.

A csontritkulás megelőzésének és kezelésének lényege: éveken át az ösztrogén (és a védőhatású gesztogén) hormonkezelés, naponta kálcium pótlás, valamint célszerű életmód változtatás, beleértve a fizikai aktivitás fokozását, a dohányzás elhagyását, a túlzott kávéfogyasztás mérséklését. A hormonpótlást már hazánkban is széles körben alkalmazzák. A kezelés csakis speciális orvosi ellenőrzés mellett történhet.


borgyogyaszat

MEDCONNEXUS

GYÓGYÁSZATI KÖZPONT

H-1181 Budapest Üllői út 419.

Telefon: +36 1 291-0539
+36 1 290-0921

E-mail: info@medconnexus.hu

webdesign: honlaprendeles.hu